Przemysł Spożywczy
Certyfikacja ISO w Przemyśle Spożywczym
Bezpieczeństwo produkcji wyrobów spożywczych oraz całego łańcucha dostaw ma wpływ na zdrowie i życie milionów ludzi. Jest więc jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki.
Unia Europejska dbając o bezpieczeństwo żywności opracowała i wprowadziła normy i akty prawne, które mają wyeliminować zagrożenia.
Główne korzyści wynikające z posiadania certyfikatu ISO w branży spożywczej:
- spełnienie wymagań prawnych,
- uporządkowanie, przejawiające się w racjonalizacji i przejrzystości procesów,
- zwiększenie zaufania klientów względem organizacji,
- wzrost wiarygodności organizacji ze strony klientów i partnerów handlowych,
- usprawnienie skuteczności organizacji pracy, obsługi i zarządzania,
- gwarancja i polepszenie wysokiej jakości oferowanych wyrobów,
- poprawa komunikacji wewnątrz organizacji,
- wzrost efektywności i produktywnści,
- usprawnienie procedury wdrażania nowych pracowników,
- jasny podział kompetencji i odpowiedzialności,
- ujawnienie rezerw w zasobach i zdolności wytwórczej,
- zmniejszenie strat wynikających z wadliwych wyrobów i ujawnienie źródeł ich powstawania,
- wczesne wykrywanie błędów oraz wad w różnych sferach wytwarzania wyrobu i usługi.
Systemy w przemyśle spożywczym:
- System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000
- HACCP
- Międzynarodowa Norma Żywności IFS
- Dobra Praktyka Produkcyjna GMP
- BRC
- System Zarządzania Jakością wg normy ISO 9001
- System Zarządzania Środowiskowego wg normy ISO 14001
- System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Pracy wg PN-N 18001
- System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji wg ISO 27001
- System Zarządzania w labolatoriach wg ISO 17025
- Inne Systemy